Pizza – cienki placek ciasta z sosem pomidorowym i aromatycznymi dodatkami. Niegdyś posiłek dla najbiedniejszych, a dziś jedno z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Niewiele osób wie, że neapolitański specjał w 2010 roku uznany został za certyfikowany wyrób tradycyjny, w 2017 roku natomiast został natomiast wpisany na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. Jak widać pizza to nie tylko smaczne danie, lecz również bardzo interesujące.
Sprawdź, o jakich jeszcze ciekawostkach nie miałeś pojęcia.
Pizza ta, którą znamy obecnie pochodzi z Włoch, a rok 1889 to jedna z ważniejszych dat w historii tego włoskiego przysmaku. Wówczas, do Neapolu przybyła królowa Włoch – Małgorzata Sabaudzka. Jednym z etapów jej podróży była wizyta w piekarni cenionego Raffaele’a Esposito. Piekarz z okazji przybycia królowej, przygotował specjalnie dedykowaną, nową wersję pizzy, która tak przypadła jej do gustu, że otrzymała nazwę na cześć władczyni – Margherita. Na przygotowanej pizzy znajdowały się składniki odzwierciedlające flagę Włoch – soczyste czerwone pomidory, biała mozzarella di bufala oraz intensywnie zielona bazylia.
Według Księgi Rekordów Guinnessa, największa pizza na świecie powstała w Republice Południowej Afryki. Miało to miejsce w 1990 roku. Pizza stworzona została przez hipermarket Pick’n’Pay i mierzyła 37,4 m średnicy. Do jej produkcji użyto aż pół tony maki, 800 kg sera i 900 kg sosu pomidorowego.
Najdroższy włoski specjał na świecie został stworzony przez Domenico Crolla. Jako dodatków do pizzy użył między innymi jadalnego złota, szkockiego wędzonego łososia, homara marynowanego w koniaki i nasączonego szampanem kawioru. Pizza została sprzedana na aukcji charytatywnej za 3000 dolarów.
Takiego dowozu podjął się Lucy Clough. Dostarczył on pizzę z Londynu aż do Melbourne w Australii. Trasa liczyła 16 950 km, a pokonanie jej zajęło dostawcy dwa dni.
Rekord w zjedzeniu 30 cm pizzy należy do Petera Czerwinskiego. Kanadyjczyk zrobił to w jedyne 41.31 sek.