Pon. - Czw. 12-20
Pt. - Sob. 12-21:30
Niedz. 12-18
Warszawa Ochota
Al. Jerozolimskie 144

Skąd pochodzi pizza?

Pizza jest obecnie najbardziej rozsławionym daniem na całym świecie. Dziś to cienki placek ciasta pokryty sosem pomidorowym, aromatycznymi dodatkami, serem i ziołami. W czasach starożytnych, był to posiłek dla najbiedniejszych. Skąd tak naprawdę pochodzi pizza?

“Picea”, czyli pierwsza pizza

Niewiele osób wie, że początkowo pizza była popularnym daniem wśród ubogiej ludności. Składała się jedynie z kilku najłatwiej dostępnych składników – wody i mąki. Samo słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa “picea” i oznacza nic innego, jak właśnie mączny placek z pieca. Pierwszych wzmianek o jej istnieniu doszukać się można już w przekazach z końca X wieku. Oznacza to, że początki istnienia pizzy to czasy starożytne. Zajadali się nią mieszkańcy antycznej Grecji, Rzymu i Egiptu. Wówczas mączne placki podawane były z oliwą z oliwek, nierzadko również ze smalcem, serem i kawałkami ryb.

Obecnie znana nam pizza faktycznie pochodzi z Włoch

Rok 1889 to jedna z ważniejszych dat w całej historii pizzy. To właśnie wtedy, królowa Włoch – Małgorzata Sabaudzka – przybyła do Neapolu i odwiedziła mistrza sztuki kulinarnej – Raffaele’a Esposito. Piekarz z okazji przybycia królowej przygotował specjalnie dedykowaną, nową wersję pizzy, na której to powierzchni widniała włoska flaga. Na placku znajdowały się soczyste czerwone pomidory, biała mozzarella di bufala oraz intensywnie zielona, świeża bazylia. Pizza w takim wydaniu tak przypadła do gustu królowej Włoch, że nazwana została na jej cześć “Margheritą”.

Najbardziej popularne smaki pizzy

Tradycyjna włoska pizza nie jest przeładowana składnikami. Na powierzchni placka rzadko pojawia się więcej niż 3 składniki. Same pomidory stały się dodatkiem do pizzy dopiero po okresie wielkich odkryć geograficznych, kiedy to w XVII w. przywieziono je z Ameryki do Europy. Najpopularniejsze smaki pizzy znane nam obecnie to:

  • margharita – z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i bazylii
  • salami – z sosem pomidorowym, serem i salami
  • capricciosa – z sosem pomidorowym, szynką i pieczarkami